Sunday 28 August 2011

Kueh Raya....


Salam...
Entry kali ni CB nak cont cite pasal persediaan raya CB yang seterusnya iaitu berkenaan kuih a.k.a makanan tambahan di hari raya. hehehe...Raya tahun ni CB xsempat nak tolong bonda buat kuih macam tahun2 sebelum ni. Disebabkan CB pun balik umah bonda sabtu pagi dent tmw (sunday) cont travel ke JB, grandma home pulak jadi bibik la yang mengambil alih tugas-tugas CB menyediakan biskut-biskut raya di rumah bonda.

Tapi walaupun CB xsempat buat kuih raya di rumah tahun ni, CB dengan belagaknya menunjukkan jari jemari runcing (copy paste jejariruncing) CB di kedai-kedai biskut di sekitar KL...hehe...so finally CB sempat la beli conflake madu & popia serunding tok bonda.aceceh...padahal dulu CB buat selambe je malam2 lepas berbuka.ish..ish..

  RM** ++ hehehe... 1st time beli kuih

tapi sebenarnya, entry kali ni CB nk share buat kek sebenarnya..bukan pe2 pun :) 
ni semua bermula bila CB dok kat umah bosan-bosan, CB pun terasa macam nak buat kek tok bonda.. jadi CB on9 jap searching resepi choc moise steam...cari punya cari, dapatlah..padahal dulu CB dah pernah buat sekali tapi tah mane CB buang resepi tu.hehe.....So CB pun menyalin la dengan tulisan cakar itik CB ni, bile dah salin..CB drive ke Care4 tok membeli-belah hehe..


Tibe2 takleh nak rotate pic ni . sangat Hampeh**

                                 
 bahan-bahan yang diperlukan

                                        
1# Tapis 1cwn tepung, 1/2 sudu kck soda & baking
2# 1cwn susu pekat, 1cwn gula halus, 1cwn susu segar coklat, 1cwn minyak sayuran, 1cwn serbuk koko, vanila 
.:. larutkan di atas api yang kecik a few minute ;)

3# sementara tu, pukul telur 3 biji & sedikit ovelate

4# panaskan kukus


5# masukkan telur yang telah dipukul ke dalam bancuhan pertama tadi, kacau sebati
kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit


6# tapis bancuhan tadi


7# sapukan sedikit minyak (CB gune minyak sayur)


7# masukkan ke dalam loyang dan mulakan pengukusan :)


8# kukus selama 1 jam, tutup dengan aluminium foil supaya kek xberuap


9# sementara tu, cairkan coklat utk toping


10# campurkan sedikit butter, dan susu pekat


11# bila kek dah masak, biarkan sejuk sekejap


12# belah kepad 2 bahagian, ikut CB nak buat 3 tp nipis sangat pulak


13# lapiskan dengan coklat toping tadi


14# Taraaa.......hias mengikut kesukaan hati masing-masing


EXTRA PIC..kuih yang bibik buat sepanjang CB tiada di rumah


EXTRA PIC ... kek CB buat yg Cekelat gelap tu :) SO....selamat mencuba :)

- SEKIAN -

5 comments:

ruby said...
This comment has been removed by the author.
ruby said...

fuyyoo..dapnye!!
nak sket... ;p
akak, kalau xnak bg kek tu pecah, akak tutup loyang kek tu dgn aluminium foil.. kek tu mesti lg moist..

Scharenaa said...

hehe.....akk mmg tutup dgn aluminium foil tu tp still pecah.aluminium tu just xnk bg die bruap je.ms 1st buat xpecah tp resepi lain la. :)

Scharenaa said...
This comment has been removed by the author.
Scharenaa said...
This comment has been removed by the author.